Επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων

19-05-2011

Στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ ο επονομαζόμενος « Ατατούρκ » αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα των Τούρκων. Όμως στην πραγματικότητα παράλληλα με τη δράση αυτή, ξεκινά και η φάση της εξαφάνισης του Ποντιακού πληθυσμού. Δίνει εντολές σε δικούς τους ανθρώπους για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ισχυρές δυνάμεις των τούρκων εθνικιστών καταπολεμούν τους Πόντιους αντάρτες και σκοτώνουν γυναικόπαιδα και πυρπολούν εκατοντάδες χωριά.
 

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις μέχρι το 1922 δηλαδή τη Μικρασιατική Καταστροφή, τουλάχιστον 200.000 Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους από τις βαρβαρότητες των Τούρκων. Υπάρχουν αναφορές και για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Όμως το σημαντικό στην ενέργεια των Τούρκων δεν είναι οι αριθμοί αλλά ο σκοπός τους, καθώς εξαφάνισαν έναν ολόκληρο Πολιτισμό μέσα σε περίπου 5 χρόνια.
Πολλοί Πόντιοι για να γλιτώσουν από τη Γενοκτονία διέφυγαν στη Ρωσία και αργότερα περίπου 350.000 ήρθαν στην Ελλάδα
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας εκπληρώνει ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμά τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και διεκδικεί αγωνιστικά τη διεθνή αναγνώρισή της.
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο αυτή θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου | 19 Μαΐου 2011, 19.30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη & 18.30 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
 

copyrights © 2020 Evolution Projects