4ος Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής «Νικόλαος Γύζης»

02-05-2018

 O Δήμος Χαιδαρίου υλοποιεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το διαγωνισμό ζωγραφικής «Νικόλαος Γύζης». Η πόλη μας αποτέλεσε για το Γύζη, το σημαντικότερο εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, την αφετηρία της καριέρας του, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη τις περίφημες τοιχογραφίες του «Τέσσερις εποχές» που κοσμούν μέχρι σήμερα το κτίριο «Ν. Γύζη».

 Ο φετινός διαγωνισμός είναι εμπνευσμένος από την πανανθρώπιμη και διαχρονική αξία της Ειρήνης και από το αντίστοιχο ποιήμα «Ειρήνη» του Γ.Ρίτσου, που εμπεριέχεται στο Ανθολόγιο της Ε’ και ΣΤ’ τάξης. Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν ό,τι σημαίνει γι αυτούς η Ειρήνη ή η απουσία της, να μπουν στη διαδικασία να σχηματίσουν εικόνες και να αναλογιστούν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ευδοκιμεί η Ειρήνη.
Στόχος του θέματος και του διαγωνισμού γενικότερα, είναι η διαπαιδαγώγηση των μικρών μαθητών, στοιχείο απαραίτητο στη διαμόρφωσή τους ως ενεργών μελλοντικών πολιτών που θα αποφασίζουν για τις τύχες του τόπου τους αλλά και της ζωής τους. Η εκπαίδευση των μαθητών για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να παρέχεται μέσω της ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές του edutainment (education + entertainment) βάσει των οποίων σχεδιάζεται ο εν λόγω διαγωνισμός.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού (τάξεων Δ’,Ε’ & ΣΤ’). Για τη δημιουργία των έργων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό (τέμπερες, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κ.α.). Η επιφάνεια των έργων θα είναι 30Χ40cm (μια σελίδα από το μπλοκ ακουαρέλας που ήδη έχουν και χρησιμοποιούν στο μάθημα των εικαστικών). Σημειώνουμε ότι τα έργα θα πρέπει να αποτελούν έμπνευση και καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών (ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτέλεσμα που θα προκύψει) προκειμένου να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι του διαγωνισμού.
Τα έργα των μικρών καλλιτεχνών, θα κριθούν από επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών και οι οποίοι θα βραβεύσουν τα πρώτα έργα με το βραβείο «Νικόλαος Γύζης» και με έπαθλα που θα ανακοινωθούν την ημέρα της έκθεσης. Η βράβευση των έργων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου με το κλείσιμο των σχολείων (θα ενημερωθείτε σχετικά). Τα έργα θα πρέπει να αποσταλλούν στο Δημαρχείο, στη Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού, το αργότερο μέχρι 20/5.
Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και στηριζόμαστε στην καλή μας συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο Διαγωνισμός.

copyrights © 2019 Evolution Projects