Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας Σταύρος Μπαλοδήμας : "Παιδεία με ... πήλινα πόδια"

29-04-2010

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι «λεφτά υπάρχουν…» μόνο για κάποιους. Τα σχολειά του Χαϊδαρίου όμως μάλλον δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες για σύγχρονα, μοντέρνα σχολεία και για την προτεραιότητα στα θέματα παιδείας, ήρθε και στην πόλη μας ο «μποναμάς» της τακτικής επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών.

Ένας «μποναμάς», όχι μόνο καθυστερημένος κατά 5 μήνες μιας κι έπρεπε να έχει ήδη αποδοθεί από τον Ιανουάριο, αλλά και «κουτσουρεμένος» κατά 64% αφού δόθηκαν μόλις 93.000€, αντί για 256.000€ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2009. Κι αυτό σε μια περίοδο που η σχολική χρονιά τελειώνει, οι εξετάσεις έρχονται και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα καλούνται να υποστηρίξουν τη διενέργεια των εξετάσεων σε σχολεία και δήμους με άδεια ταμεία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να πιέζει και να προσπαθεί να δώσει λύση σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα της Χαϊδαριώτικης σχολικής κοινότητας. Προβλήματα τα οποία κληρονόμησε και στα οποία προσπαθεί καθημερινά να δώσει λύση. Δυστυχώς, η λύση των προβλημάτων αυτών δε φαντάζει εύκολη, αφού ο δήμος μας έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και της διαδικασίες της κεντρικής εξουσίας.

Έτσι λοιπόν, με επισταμένες ενέργειες του δήμου και της σχολικής κοινότητας δημοπρατήθηκε επιτέλους από τον ΟΣΚ η κατασκευή του 4ου Γενικού Λυκείου. Να θυμίσουμε ότι για πρώτη φορά από τότε που λειτούργησε το 4ο Λύκειο έχουν γίνει τόσα πολλά από τη δημοτική αρχή για την κατασκευή του. Έγιναν διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, έγινε νέο ρυμοτομικό σχέδιο, το έργο εγκρίθηκε και τέλος, δημοπρατήθηκε. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο εξάμηνο το έργο έχει «κολλήσει» στον ΟΣΚ αφού αργεί χαρακτηριστικά το στάδιο των εδαφοτεχνικών μελετών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 6ο Δημοτικό, έχει μείνει ημιτελής λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην έχουν ούτε την αίθουσα ολοκληρωμένη, ούτε και προαύλιο λόγω των έργων για να παίξουν. Τέλος, από τον ΟΣΚ περιμένουμε ακόμη την ήδη δημοπρατημένη κατασκευή του εξωτερικού κτιρίου για τουαλέτες στο 8ο δημοτικό. Ο δήμος μας βέβαια ανακατασκεύασε τους χώρους υγιεινής με δικούς τους πόρους, όμως την οριστική λύση την περιμένουμε ακόμα. Ελπίζουμε η νέα διοίκηση του ΟΣΚ να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να ολοκληρωθούν τα έργα που απαιτούνται στην πόλη μας.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα όμως, ο Δήμος Χαϊδαρίου και το Γραφείο Παιδείας & Νεολαίας επιμένουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα κι όταν η αρμόδια κεντρική εξουσία δεν το κάνει. Για αυτό το λόγο, στο Δήμο Χαϊδαρίου οι σχολικές επιτροπές εξακολουθούν να υλοποιούν έργα τα οποία υποστηρίζει οικονομικά ο δήμος μας με έκτακτες οικονομικές επιχορηγήσεις. Επιχορηγήσεις που δίνονται από το Δήμο Χαϊδαρίου κόντρα στην οικονομική κρίση και κόντρα σε όλους αυτούς που βολεμένοι στη γλυκιά καρέκλα της κεντρικής εξουσίας, νομίζουν πως τα σχολειά μας θα λειτουργήσουν από μόνα τους.

Δυστυχώς ίσως για κάποιους πολύ υψηλά ιστάμενους της κεντρικής εξουσίας, στο ελληνικό δημόσιο σχολείο οι γονείς δεν καταβάλουν δίδακτρα. Τουλάχιστον όχι ακόμα… Ίσως βέβαια να το έχουν ξεχάσει, αφού οι ίδιοι τα παιδιά τους τα στέλνουν στα ακριβότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των βορείων προαστίων… Το ελληνικό δημόσιο σχολείο όμως για να λειτουργήσει απρόσκοπτα χρειάζεται χρηματοδότηση. Και αυτή η χρηματοδότηση όχι μόνο δε δίνεται εγκαίρως στα σχολειά του Χαϊδαρίου, αλλά δίνεται και «κουτσουρεμένη».

Αυτό είναι κάτι που εδώ στο Χαϊδάρι τουλάχιστον, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Το Χαϊδάρι δεν είναι επαίτης. Το δημόσιο σχολείο απαιτεί τη συνέχιση της χρηματοδότησής του για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του αυτόνομο και επαρκές. Καλούμε λοιπόν άμεσα τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν το αυτονόητο και να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να αποδοθούν στην πόλη μας και στα σχολειά μας τα κονδύλια που δικαιωματικά της αναλογούν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν πάει άλλο…

copyrights © 2019 Evolution Projects