Ψήφισμα για την απόσυρση της τροπολογίας του Υπ. Υγείας

10-03-2016

 που αφορά στη χρηματοδότηση των δημοσίων δομών από τους προϋπολογισμούς των Δήμων αλλά και τη λειτουργία τους με εργαζόμενους των ΟΤΑ

 

Μόνο επικίνδυνη για την υγεία του λαού του Χαϊδαρίου, αλλά και συνολικά της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την τροπολογία θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.
 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση!

 Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην Ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το ίδιο έγινε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Σε αυτή τη τραγική κατάσταση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» και των 2 ΨΝΑ, θα εξαρτώνται από τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό του Δήμου μας, που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του, όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στα κατώτατα όρια, ώστε μεγαλώνει η δυσκολία, να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, για αγορά νέων μηχανημάτων στην καθαριότητα, για κατασκευές νέων δρόμων, για τις συντηρήσεις των δημοτικών κτιρίων και των αθλητικών χώρων και πολλά άλλα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δια μέσω του υπουργού Υγείας, ανοίγει τον δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των Νοσοκομείων και των άλλων Δημοσίων Φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλύετε στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, κλπ.
Ταυτόχρονα η ηγεσία του Υπουργείου προχωράει και ένα βήμα παραπέρα στο όνομα του «συμμαζέματος» του λειτουργικού κόστους της Υγείας. Αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία που λειτουργούν κυριολεκτικά στη κόψη του ξυραφιού, με καθημερινή υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών, η κυβέρνηση ζητά από τους Δήμους να συμβάλλουν με τους οδηγούς των απορριμματοφόρων, που τη μια στιγμή θα μαζεύουν κάδους και απορρίμματα ενώ την επόμενη θα περισυλλέγουν ασθενείς, ως οδηγοί ασθενοφόρων.
Απαιτούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μαζί με τους υγειονομικούς και όλο το Χαϊδαριώτικο λαό:

  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να καλυφθούν τώρα οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι με το δικαίωμα του λαού στην Υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς. Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, γι' αυτό και καλούμε το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και καλούμε το λαό του Χαϊδαρίου να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

copyrights © 2020 Evolution Projects