Δελτία Τύπου

Σημαντική Εκδήλωση, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου, στη Μονή Δαφνίου για την επανέναρξη λειτουργίας της μετά τις πολυετής εργασίες συντήρησής της.

13-10-2018

«ΣΙΣΥΦΟΣ ή ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ»

Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς συμπολίτες μας

11-10-2018

Ήρωες τα πεύκα της Καραϊσκάκη που στέκουν ακόμη όρθια!

05-10-2018

αναδημοσίευση συνέντευξης του δασονόμου κ. Παρισινού στο ειδησεογραφικό site “Χαϊδάρι σήμερα» στο δημοσιογράφο Μενέλαο Χρόνη

“Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”. Ή -πιο σωστά- πολλών θανάτων, αν μιλάμε για τα πεύκα στο Χαϊδάρι. Μόνο κατά την τελευταία κακοκαιρία χάθηκαν περίπου 20 στην Καραϊσκάκη και το Παλατάκι, αλλά και σε πάρκα και κήπους σπιτιών. Τι φταίει λοιπόν για τη μαζική καταστροφή, που απειλεί να αφανίσει σταδιακά τον πευκώνα της πόλης; Μήπως αυτός βρίσκεται σε σημείο όπου πρέπει πια να ληφθούν αποφάσεις; Το “Χαϊδάρι Σήμερα” φιλοξενεί την έγκυρη γνώμη του δασονόμου Πρίαμου Παρισινού, προϊστάμενου του Δασονομείου Αιγάλεω.

Ο όμορφος πευκώνας του πεζόδρομου της Καραϊσκάκη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και αποτελεί πολύτιμη ιστορική και φυσική κληρονομιά. Η τύχη των δέντρων ερεθίζει το θυμικό των Χαϊδαριωτών όσο λίγα προβλήματα. Από τη μια δημότες ζητούν από τον Δήμο να παρέμβει κόβοντας κάποια που απειλούν ζωές και περιουσίες. Πολλοί άλλοι όμως θεωρούν υπερβολική ενέργεια (ή και ρουσφετολογική) το προληπτικό κόψιμό τους, αλλά και αποδίδουν σε εγκληματική αμέλεια την πτώση τους. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Πολύ πίσω χρονικά, σύμφωνα με τον κ. Παρισινό. “Ο προγραμματισμός είναι λανθασμένος”, μάς λέει, και συνεχίζει: “Δεν έγινε εξαρχής μελέτη στις δεκαετίες 1960 -΄70, όταν φυτεύτηκαν τα δέντρα. Φτιάξαμε άλση και πάρκα χωρίς πρόβλεψη. Για παράδειγμα, ήταν τα καταλληλότερα είδη αυτά που φυτεύτηκαν; Στη συνέχεια έγιναν πλακοστρώσεις και άλλες παρεμβάσεις που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Μετά εφαρμόστηκαν υπερβολικά “ξαλαφρώματα”, δηλαδή έχουν κουρευτεί τα χαμηλά κλαδιά και απέμειναν μόνο κορμοί και φούντες στην κορυφή, πράγμα που ανεβάζει το κέντρο βάρους τους, ώστε γέρνουν και  πέφτουν πιο εύκολα.”

Παλατάκι, υπερβολικός όγκος από ξερά κλαδιά, που σε περίπτωση βροχής προσθέτουν ακόμη περισσότερο βάρος. 

Και δεν είναι μόνο αυτές οι λάθος πρακτικές, σύμφωνα με τον κ. Παρισινό. “Στην Καραϊσκάκη έγινε υποβάθμιση των δέντρων από καταστηματάρχες και Δήμο. Δηλαδή κάρφωσαν καλώδια, προβολείς, ηχεία κτλ., που τα αδυνατίζουν και δημιουργούν παραμορφώσεις, με συνέπεια να σπάνε στην κακοκαιρία.  Ταυτόχρονα συνεργεία υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ. έσκαβαν χαντάκια γύρω από τα μεγάλα δέντρα καταστρέφοντας ρίζες. Είναι ήρωες τα πεύκα που στέκουν ακόμη όρθια”, λέει χαρακτηριστικά ο δασονόμος.

Παλατάκι. Ξεριζώθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Το 2016 το Δασονομείο έκανε αυτοψία στην Καραϊσκάκη και σημάδεψε με κόκκινο χρώμα 35 πεύκα ως επικίνδυνα, που έπρεπε να κοπούν. “Και πάλι όμως κάποια θα χαλάσουν”, λέει ο κ. Παρισινός.

“Τώρα, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε;” τον ρωτάμε. “Δύσκολη η απόφαση”, απαντάει. “Από τη μια ωραία τα δέντρα, αλλά από την άλλη πρόκειται για οικιστική περιοχή. Δεν γίνεται να τα κόψουμε όλα, αλλά ούτε και να τα υποστηρίξουμε όλα όσα χρειάζονται βοήθεια, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δρόμους και πεζοδρόμια. Κρατάς έναν αριθμό και παρεμβαίνεις φυτεύοντας άλλα είδη με ελεγχόμενη ανάπτυξη, όπως πχ σφεντάμια”.

Κουνέλια, ψάχνοντας φως ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες. Η κώμη κουρεμένη ψηλά δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας.

Ο κ. Παρισινός τονίζει ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα. “Πρώτα πρώτα απαιτείται διαχειριστική μελέτη, συνολικά για όλους τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του Δήμου. Αυτή γίνεται ακόμη και στο δάσος, πόσο μάλλον σε αστικά πάρκα και άλση. Πρέπει να ξέρεις τη σύσταση του χώματος, πού περνούν σωλήνες κτλ. Αλλιώς πας στα τυφλά και πάλι θα προκύψουν προβλήματα”.

Μας αναφέρει χαρακτηριστικό πρόσφατο περιστατικό στο Αιγάλεω, που προκάλεσε διχογνωμία σχετικά με την τύχη μιας χαρουπιάς που μεγάλωσε πολύ σε πεζοδρόμιο. “Αν θέλεις πραγματικά να κρατήσεις ένα τόσο ωραίο δέντρο στην πόλη, αλλάζεις όλα τα άλλα! Ξηλώνεις τις πλάκες του πεζοδρομίου για να έχεις χώμα και βρίσκεις τρόπο να διαμορφώσεις διάβαση των πεζών”.

Απειλητική κλίση σε παιδική χαρά, πάνω από, καλώδια της ΔΕΗ, στην οδό Ελπίδος, στα Κουνέλια.

Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει οδηγό για τα περισσότερα πεζοδρόμια του Χαϊδαρίου, όπου ακόμη και σε κάποια πλάτους μόλις μισού μέτρου οι γείτονες φύτεψαν δεντράκια, χωρίς να υπολογίσουν τι θα γίνει καθώς με τα χρόνια θα μεγαλώνουν. Όταν, λοιπόν, αρχίσουν να ξηλώνουν πλάκες και μάντρες, οι ίδιοι που τα έβαλαν, ζητούν να κοπούν. Όμως ας το κάνουμε αλλιώς: Να πλατύνουμε τα πεζοδρόμια (ναι, χάνοντας κάποιες θέσεις παρκαρίσματος), για να μείνει χώμα για τα δέντρα, αλλά και χώρος για τους πεζούς. Να το δοκιμάσουμε πιλοτικά κάπου…

Ας μην επιτρέψουμε να μετατραπεί σε διχασμό το πρόβλημα των πεύκων… Να το κάνουμε ευκαιρία για δραστικές και χρήσιμες λύσεις για την πόλη, με περίσκεψη και οργανωμένα βήματα. Και, καταληκτικά, μάλλον έχει έρθει η ώρα να γίνει μια μελέτη για το μέλλον του πρασίνου της Καραϊσκάκη, για να χαίρονται και οι επόμενες γενιές όμορφα δέντρα και -γιατί όχι- αναβαθμισμένο αισθητικά πεζόδρομο.

Ανταπόκριση Αντιπλημυρικών Έργων

04-10-2018

Ικανοποιητική Λειτουργία του Μηχανισμού και του Δικτύου Υπονόμων της πόλης μετά το πέρασμα του Ζορμπά

Μετά από το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά και τις συνεχόμενες επί τεσσάρων ημερών βροχοπτώσεις που έπληξαν την πόλη μας και τη γενικότερη περιοχή, δηλώνουμε ως Δημοτική Αρχή, την ικανοποίησή μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Υπάρχει ικανοποίηση για την αποστράγγιση των βρόχινων νερών από το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, αφού με την ολοκλήρωση του καθαρισμού του και την επισκευή αντιπλημμυρικών έργων, σε γειτονιές που παλαιότερα πλημμύριζαν, βελτιώθηκε αισθητά ο βαθμός απορρόφησης των υδάτων από τους υπονόμους.

Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με την ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και είναι σε εξέλιξη ή διαδικασία δημοπράτησης.

Γραφείο Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου

Οδηγίες αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων

29-09-2018

Παρακαλούνται οι Δημότες να διαβάσουν και να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες αυτοπροστασίας, από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ώστε προετοιμασμένα, να αντιμετωπίσουμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση ακολουθήστε το σύνδεσμο

https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά.

 

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Γενικές Οδηγίες

 • Να ενημερώνεστε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
 • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους αριθμούς τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης.
 • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
 • Εξηγείστε στην οικογένειά σας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
 • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.λπ.
 • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Μόλις περάσει η κακοκαιρία
 • Παρακολουθείτε ραδιόφωνο και τηλεόραση για επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
 • Ελέγξτε το σπίτι και τα περιουσιακά σας στοιχεία για πιθανές ζημιές. Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
 • Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου από την Ελληνική Αστυνομία.
 • Μεταβάλλετε την μετακίνηση σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
 • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση και προμηθευτείτε αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.λπ.
 • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
 • Όταν βαδίζετε προσέξτε την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων καθώς και την πτώση αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και διευκολύνετε το έργο τους.

 

Θυελλώδεις Άνεμοι

 • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες, που τυχόν έχετε αναρτήσει. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα
 • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
 • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

δήλωση Δημάρχου για 13ο 14ο μισθό

28-09-2018

Επισκευή του δικτύου ακαθάρτων στο Άνω Δάσος

25-09-2018

Ξεκίνησε, τις προηγούμενες ημέρες, η επισκευή του Δικτύου Ακαθάρτων στην οδό Ακροπόλεως στο Δάσος Χαϊδαρίου.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός ανήλθε στα 24,400€.

Με την περάτωση του έργου, πρόκειται να αποκατασταθεί η συνέχεια του Δικτύου αποχέτευσης της περιοχής, λύνοντας με αυτό τον τρόπο χρονίζοντα προβλήματα της γειτονιάς.

Ως Δήμος, θα συνεχίσουμε να ιεραρχούμε παρεμβάσεις μεσαίας κλίμακας που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.

Γι’ αυτό, ιεραρχούμε τεχνικά έργα και μελέτες που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, την επέκταση και ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου, γενικότερα, με την ανακαίνιση και ανάπτυξη υποδομών.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον πρόωρο θάνατο του Παυλογιάννη Δημήτρη

19-09-2018

Η Διεύθυνση Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών κηρύσσει την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 ως ημέρα πένθους για τον άδικο χαμό του 18χρόνου Χαϊδαριώτη Παυλογιάννη Δημήτρη.
Ο Δημήτρης Παυλογιάννης γεννήθηκε το 2000 στο Χαϊδάρι, υπήρξε μέλος των Δημοτικών Προγραμμάτων Κολύμβησης το 2006 και κατόπιν αθλητής της Α.Ε. Χαϊδαρίου στα τμήματα Κλασσικής & Τεχνικής Κολύμβησης έως το 2017.
Σε ένδειξη Πένθους το Κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018. 
Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό Ταξίδι Δημήτρη.

παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους

19-09-2018

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη παραδόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους της ανατολικής Αττικής, μέσω του Στεκιού Αλληλεγγύης που έχει ιδρύσει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου-Μεσογείων.

 Τα είδη που μαζευτήκαν, έπειτα από έκκληση του Δήμου και με τη μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης μας, θα βοηθήσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τους πληγέντες.
Σήμερα, που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από το Μάτι και τις άλλες πληγείσες περιοχές, καλούμε τον κόσμο να μην ξεχάσει τους συνανθρώπους μας που ακόμα και τώρα χρειάζονται βοήθεια.
Το επόμενο διάστημα και έπειτα από συνεννόηση με φορείς της περιοχής για τα είδη που χρειάζονται, η Κοινωνική Υπηρεσία θα πραγματοποιήσει εκ νέου συγκέντρωση ειδών για τους πυρόπληκτους.

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου

19-09-2018

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές στην Αττική.
 

Από νωρίς το πρωί, πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, καταφθάνουν στο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου, φέρνοντας μαζί τους φάρμακα, τρόφιμα και νερά, ώστε να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο τους συμπολίτες μας που αυτές τις δύσκολες ώρες βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά, που φέρνουν συνεχώς πράγματα, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν, η προσφορά τέτοιων ειδών από μια παρέα παιδιών, μαθητών Γυμνασίου της πόλης μας, οι οποίοι αγόρασαν από το χαρτζιλίκι τους όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν και τα παρέδωσαν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
Άλλη τέτοια στιγμή, ήταν η συγκινητική προσφορά ενός ανέργου που παρέδωσε μια τσάντα πράγματα, κυριολεκτικά από το υστέρημα του!
Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται.
Τα είδη που συγκεντρώνονται θα μεταφερθούν και θα παραδοθούν σε πυρόπληκτους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Είδη που συγκεντρώνουμε:
• Εμφιαλωμένο νερό.
• Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κλπ.)
• Φάρμακα (γάζες, μπεταντίν, παυσίπονα, φυσικούς ορούς κλπ. )
Τα είδη θα συγκεντρώνονται:
• Στο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου από την Κοινωνική Υπηρεσία καθημερινά από τις 9 πμ έως τις 3 μμ. και από τις 3 μμ έως τις 9 μμ στην είσοδο, στο φύλακα του Δημαρχείου.
• Στο ΚΑΠΗ του Δάσους από τις 6 μμ έως τις 8 μμ
Ήδη πραγματοποιείται αιμοδοσία στο τμήμα Αιμοδοσίας του ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείου από τις 9 πμ έως τις 2 μμ

 

copyrights © 2020 Evolution Projects